Från fritidsintresse till heltidsinkomst

Det är många som drömmer om att kunna leva på sitt fritidsintresse och få hålla på med det som de älskar under vardagarna. Hur kan du få din hobby till att bli en heltidsinkomst?

Företag

Som första steg behöver du upprätta en företagsplan, samt skaffa f-skattsedel. Med en f-skattsedel kan du ta betalt för dina produkter och tjänster. Du bör också att komma på ett företagsnamn och skapa en hemsida. Se till att du kan använda ditt företagsnamn som domännamn på din blogg. Det finns många fördelar med att vara företagare: förutom att du kan få inkomst på din hobby, kan du också göra avdrag för momsen på det som du köper in till verksamheten. Du kan också ta fördelaktiga företagslån hos Capcito, och även sälja dina fakturor till dem, så att du kan vara säker på att få betalt. Det kan vara klokt att redan i början som företagare se över vilka slags tjänster som du kan använda.

Från hobby till arbete

Det som är skönt med att skapa ett företag av sin hobby, och samtidigt har en fast anställning, är att du inte behöver oroa dig lika mycket för ekonomin, som om du ska starta ett företag från scratch. Du vet redan vad företaget ska syssla med, du har redan kunskap och säkert också ett nätverk att utgå ifrån. Det bästa sättet för att lyckas med ett företag är att göra det i små steg. När fritidsintresset ska bli ett inkomstkälla behöver du börja tänka som ett företagare. Du behöver skriva ner en företagsplan, en strategi för att lyckas – även om du bara har skrivit fem låtar, restaurerat tre soffor eller hittills endast har fem egna recept på blåbärssylt. Du måste redan från början planera för hur du ska få ditt företag att växa.

Marknadsföring

Du behöver börja marknadsföra dina produkter och tjänster på allvar. Det lättaste sättet är att använda internet: genom en hemsida, blogg, webbutik, YouTubekanal och sociala medier. Om du skapar fysiska produkter som blåbärssylt, stickar koftor eller bygger harpor, bör du också ha stånd på olika marknader runt om i landet. De första somrarna som företagare kan du behöva satsa hela semestern på att åka runt till olika marknader för att sälja och marknadsföra din vara. Om du däremot har en hobby som musik eller att skriva kan du göra väldigt mycket hemifrån via nätet. Om du skriver egen musik kan du starta en musikkanal på YouTube och sakta men säkert bygga upp både ett stort antal filmer, följare och därmed inkomst. Det tar lång tid att bygga upp ett företag. Du bör räkna med att det kommer att ta mellan två till tio år innan du kan leva på ditt fritidsintresse på heltid.

originmag