Tips för bättre vardagsekonomi

Känns det långt till nästa löning eller utbetalning från CSN? De flesta av oss vet hur det känns att behöva vända på slantarna, eller snarare gå in på bankappen och räkna ut hur mycket vi kan spendera. Du ska nu få tips på hur du kan förbättra din vardagsekonomi med några enkla åtgärder.

 

1# Titta över din ekonomi

Det första som du behöva göra för att förbättra din vardagsekonomi är att sätta dig ner och titta på inkomster och utgifter, små som stora. Du bör också titta på ditt betalkortskonto för att se vad du lagt pengar på under de sista månaderna – leta efter mönster. Hur mycket har kaffe på stan kostat? Lunch? Titta också igenom de kvitton som du har kvar från mataffären: vad är bra inköp och vad är bara extra kalorier och mindre på bankkortet?

Om du har flera mindre lån, bör du försöka lägga om dem till ett stort lån. Genom att lägga om lånen kan du få ner räntan rejält och få pengar över. En bra tjänst för att både låna och lägga om lån är Enklare som smidigt hjälper dig på nätet!

2# Prenumerationer

Det är så lätt att falla för prenumerationer med specialerbjudanden. Du tänker att du ska säga upp den i god tid – du har ju hela tre månader på dig – och efter ett tag börjar det dras större summor från ditt konto. Om du har tur upptäcker du det. Fysiska tidningar är lätta att märka av då de kommer med posten, men digitala prenumerationer ger inte ett ljud ifrån – snälla och tysta erbjuder de dig något att läsa och lika tyst dras det pengar från kontot. Gå också in också kolla igenom dina appar. Betalar du får en app som du inte ens har kvar? Sist, om du har lite pengar kan du behöva skippa några prenumerationer ett tag, som Netflix – låna en bok på biblioteket och läs! På riktigt.

3# Maten

En stor del av vår inkomst går åt till mat, ute på stan och hemma. Ett tips för att äta bra och nyttig mat, men samtidigt ha kvar i plånboken, är att storhandla. Ju mer sällan du går in i en affär, desto mindre pengar kommer du spendera. Det är bättre att handla en gång i veckan för 500 kronor, än att gå förbi affären flera gånger i veckan och spendera en hundring hit och dit. När vi storhandlar brukar vi också handla mer genomtänkt och införskaffa varor att fylla skafferiet med. Ett bra sätt att få råd med lite dyrare mat, som kyckling, lax kött och tofu, är att handla mer när det är på extrapris. Lägg det sedan i frysen, så har du råd att bjuda vännerna på ugnsbakad lax!

Du kan också spara in mycket pengar, tid och hälsa på storkok. Istället för att äta halvfabrikat flera gånger i veckan, kan du laga rejält med mat och frysa in, som enkelportioner eller familjeportioner.

originmag