Funderar på att börja odla i växthus

Att odla är en kär hobby för många. För andra, som går in extra mycket för det, blir det rent av något av en livsstil. Det är trevligt i sig att ta hand om växter och resultaten låter sällan vänta på sig. Det gäller oavsett om det är prunkande blommor, välsmakande grönsaker eller både och som man är intresserad av . Odling är ett område där kunskap och förutsättningar spelar stor roll. Vårt svenska klimat kan vara knepigt och det gäller att anpassa sig utifrån de förhållanden som brukar råda på den plats där man bor. Även om man gör det kan en oturligt sen frostnatt orsaka stor skada. Med ett växthus kan man dock skapa ett lite bättre odlingsläge för sig själv och driva upp plantor som annars aldrig hade överlevt. I växthuset skapas nämligen ett annat klimat än det utanför. Plantorna får det både varmare och fuktigare och står dessutom i lä.

Hem för växter

Drömmen om att odla året runt är realistisk när man har ett växthus. Men i de flesta fall anpassar man sig utifrån vad det är för årstid. På hösten tar man in växter i sitt växthus som får övervintra på en skyddad plats under de kallaste månaderna. Våren börjar mycket tidigt om man har växthus och det är perfekt att dra upp plantor medan det fortfarande finns risk för frostnätter ute i trädgården. På så sätt har man ett försprång och kan lyckas med plantor som kräver solljus och värme under fem – sex månader för att nå sin fulla potential. Växthuset kan alltså vara ett stöd som gör så att man får ut mer av sin trädgård. Givetvis kan man även ha känsliga perenna växter inne i sitt växthus och blommor som passar bättre där än utomhus. Om växthuset är sammanbyggt med ett bostadshus håller det sig varmt längre men det ändå vara en ide att addera en liten värmekälla. Några värmeljus gör större skillnad än du kanske tror och kan hjälpa dig som vill odla med bra resultat.

Plats för samvaro

För många är växthuset först och främst ett sofistikerat arbetsredskap. Men ett rejält växthus behöver inte bara fungera som arbetsplats och drivbänk för växter där vi hanterar tunga jordsäckar och förvarar skottkärra, spadar och verktyg. Det kan även vara en fantastisk plats att koppla av på. Kanske medan man mumsar på något egenodlat eller njuter av de naturliga färgerna från blommar och buskar. I ett sådant rum kan man mycket väl ha ett par hängmattor och en järnspis som man eldar sköna brasor i medan värmer sitt te. Fina sittmöbler är också en bra idé. Det man ska tänka på om man vill att växthuset ska vara en plats för umgänge är att det väldigt fuktigt och varmt på sommaren. Goda vädringsmöjligheter är med andra ord viktigt. Om du kan ha en värmekälla och termostat går det att skapa en garanterat frostfri miljö som både du och dina plantor kommer att ha stor glädje av, även mitt i vintern.

originmag