Vikten av att ha ordning på privatekonomin

Det är enormt viktigt att ha koll på sin privatekonomi. Speciellt med tanke på att svenskarna aldrig varit mer skuldsatta. Det första man kan göra för att få ordning på sin privatekonomi är att skapa en budget. Budgeten ska innehålla alla eventuella utgifter du kan ha under en månad. En klassisk fälla är att spendera mer pengar än man har och köpa saker på avbetalning. Även om det kan vara frestande så bör man aldrig ta något på avbetalning på grund av risken för att det blir en negativ spiral. Även om man har pengar och man vill betala senare är det bättre att betala direkt när man köper något. Man bör också alltid ha en buffert med pengar för utgifter som man inte har förväntat sig. Utgifter som man inte planerat att ha kommer alltid finnas och det kan bland annat vara för saker som går sönder i hemmet eller för restskatt.

Bästa sätten att spara pengar på

Att spara pengar är väldigt viktigt i dagens samhälle då det skapar en trygghet kring privatekonomin. Ett tips är att alltid spara 10-15 % av sin inkomst, pengar som man inte har för avsikt att använda till något speciellt. smarta tips för att öka sina tillgångar är att investera i aktier eller skaffa ett bankkonto med bra ränta. Det sistnämnda är relativt svårt att uppnå då de flesta bankerna erbjuder låg ränta för det kapital du har sparat i deras bank. Ett bättre alternativ är därför att investera i fonder eller aktier. Det sistnämnda alternativet kräver lite kunskap och intresse vilket en del inte har. Man kan då istället välja att spara i fonder som exempelvis banken tar hand om åt dig. Det man bör tänka på då är att välja en fond med låga avgifter och historiskt hög avkastning. Vissa fonder tar tyvärr för stora avgifter av kunderna vilket minskar lönsamheten. Man bör därför noggrant överväga vilka fonder som kan ge en högst avkastning till en låg avgift. Man kan också tala med banken för att få reda på vilken fond som passar en allra bäst.

Sanera sina skulder

Är man skuldsatt är det av högsta prioritet att betala av sina skulder. Dessa skulder har ofta höga räntor vilket gör att du förlorar mer och mer pengar för varje dag som går. I värsta fall får man kontakta kronofogden för att försöka få till en skuldsanering. För att bli beviljad skuldsanering måste man dock ha riktigt stora skulder. För den som är mindre skuldsatt är det viktigt att betala alla inkasso krav först. Har man inte tillgångar till att göra det får man kontakta företaget man har skulder hos för att se vilka betalningsmöjligheter som finns. Inkassoföretagen är ofta tillmötesgående när man visar att man har viljan att betala av sina skulder. Har man flera skulder hos olika inkassoföretag så kan det vara bra att försöka samla sina skulder hos ett och samma företag. Man kan då få bättre kreditmöjligheter och avbetalningsmöjligheter. Det blir också lättare att få en större överblick över sina skulder och hur man ska göra för att betala av dessa.

originmag