Känd musik från filmens värld

Åh filmmusik, du ljuvliga. Det räcker med några få toner från ” I will always love you” så är man där mitt i dramat med Whitney Houston och Kevin Costner. Sen kan stämningen ändras rejält om man istället hör temat till Jurassic Park och återigen om man hör introt till skräckfilmen Exorcisten. Filmmusik påverkar oss helt enkelt – delvis genom att ge oss de känslor vi hade när vi såg filmen men den ger oss också minnen och känslor från själva tillfället då vi såg den. Kanske satt man på bio med sin nya pojkvän vid tillfället eller såg filmen hemma hos en god vän iklädd pyjamas med chipsskålen under näsan. Vilket som triggar musik våra minnen och känslor på mycket spännande sätt.

Filmmusik och rysningar – av välbehag eller skräck.

Minns tydligt första gången jag såg Star Wars. Filmmusiken var så mäktig att det inte var någon som behövde förklara för mig att detta skulle visa sig vara ett mästerverk, det hörde man redan i introt. Och jag minns också när jag såg Titanic på bio (japp, jag grät) och än idag kan jag inte höra Celine Dions “My heart will go on” utan att vilja viska “Jack…” Minns också en av de många tillfällen då jag sett Dirty Dancing. Av olika anledningar så var jag tvungen att umgås med en tjej jag egentligen inte kände. Hon bjöd på en shot tequila rose och körde igång Dirty Dancing på videon och inom kort dansade vi efter bästa förmåga och suktade efter Patrick Swayze och blev goda vänner. Kan ni tänka er att Dirty Dancing fyllde 30 år alldeles nyss och fortsätter beröra människor än idag med all den mäktiga filmmusik vi förknippar med den?

Filmmusikens värde för filmen

Så vad tillför musiken till filmen? Bortsett från att fästa den i vårt minne för evigt finns det självklart andra aspekter som gör att produktionsbolag vill ha med mäktig musik till varje film. Ända sen början av filmens historia när det bara var stumfilm som fanns på menyn har man använt sig av musik för att engagera publiken. Man bygger upp scenen, sätter tonen till filmen, hjälper till att höja stämningen, får publiken att sitta längst ut på sätet av spänning eller rent av nästan gömma sig bakom en kudde av skräck. Vad hade “Terror på Elmstreet” varit utan barnens sång – “one, two Freddy comes for you” till exempel. Man förstärker helt enkelt historien och händelserna i filmen och när det görs riktigt bra så spelar man på varje sträng av den mänskliga känslogitarren. Testa att göra ett quiz med filmintron så ska du få se dina vänners reaktioner till kända filmers musik. Det är härligt!

originmag