Bubbel gör tillvaron lite trevligare

Vin i allmänhet, och mousserande viner i synnerhet, är något som gör tillvaron lite trevligare. Mousserande viner ger en guldkant på tillvaron och är ett enkelt sätt för att göra en fest eller annan tillställning lite mer sofistikerad. I de flesta sammanhang där man vill skapa en aura av “lyx” är mousserande viner en självklar ingrediens.

Utbudet av mousserande viner är stort och varje land, eller snarare varje region, har sitt eget mousserande vin. Självfallet hävdar de flesta regioner att just deras mousserande vin är något lite bättre än alternativen från andra länder eller regioner. Många av dessa viner är dessutom ursprungsskyddade, vilket innebär att det endast viner är från den aktuella regionen som kan använda sig av det skyddade namnet. Det mest kända exemplet är champagne som endast kan användas för viner från regionen Champagne i Frankrike.

I det följande kommer du att få en översiktlig redogörelse för några av de mest kända mousserande vinerna från olika länder och regioner runtom i världen.

Champagne – kungen av bubbel

Champagne är kungen eller drottningen av bubbel och det självklara valet om du vill dricka eller bjuda på riktig “skumpa”. Det är sällan det billigaste alternativet i vinhyllan men smaken är oöverträffad, vilket också är en del av förklaringen till dess popularitet runtom i världen. Det blir i princip aldrig fel om du väljer att köpa en flaska champagne, och den passar utmärkt såväl som cocktail som i samband med en bättre måltid innehållande till exempel musslor eller gåslever.

Italienska mousserande viner

Italien har ett antal olika mousserande viner som till exempel Lambrusco, Moscato d’Asti och Asti Spumante, men det vin som kanske är mest känt för den svenska publiken är prosecco. Har du någon gång blivit bjuden på italienskt bubbel i ett festligt sammanhang är sannolikheten stor för att det är prosecco som du har blivit serverad i ditt glas. Prosecco är en partydryck som dessutom passar för de flesta plånböcker, även de lite tunnare.

Spanska mousserande viner

De spanska mousserande vinerna benämns oftast för cava-viner och är viner som håller mycket hög klass. De bästa cava-vinerna kan kvalitetsmässigt jämföra sig med champagne, samtidigt som priset som regel ligger något lägre. De flesta vinproducerande regionerna i Spanien odlar de druvor som krävs för mousserande viner och du kan därför välja en bra cava från just den region som ligger dig närmast om hjärtat. Är du förälskad i Katalonien finns det särskilda cava-viner från just den regionen men även områden som till exempel Valencia och Rioja kan erbjuda förträffliga bubbeldrycker av ädlare sort.

Mousserande viner från övriga delar av världen

Du behöver inte begränsa dig till viner från något av de latinska länderna. Vill du av någon anledning undvika viner från dessa länder kan du fortfarande finna mousserande viner av mycket hög klass från vinländer som till exempel Tyskland, Australien, USA, Sydafrika och även från de flesta länder i Sydamerika. Det finns ett mousserande vin från de flesta länder runtom i världen, och som passar för alla tillfällen och smaker.

originmag